Tymiány a mateřídoušky  (Thymus sp.)

  

       Jsou stále zelené nízké polokeře, existuje velká spousta kultivarů lišících se květem, vzrůstem (5-30 cm), vůní. Květy má světle fialové až růžové či bílé a jsou oblíbené u včel. Vyžadují přímé slunce, teplo, sucho, kameny, ochranu před prudkým větrem, půda by měla být chudší (pro větší aroma listů) lehká, suchá, dobře propustná, mírně vápenitá. Semena lze vysít v III.-IV přímo na místo do řádků na povrch půdy, semena jen lehce přitisknout (klíčí za světla) v chladných oblastech na zimu seříznout a zakrýt chvojím. Lze dobře pěstovat i v nádobách.

 

Nabídka:

- mateřídouška obecná (25cm vysoká, u nás roste planě, velmi otužilý kobercovitý druh s jemnou chutí)

- mateřídouška úzkolistá (25cm vysoká, velmi otužilý, rozrůstavý kobercovitý druh, kvete jako první IV-V)

- mateřídouška citrónová (výška 30cm, listy svěže vonící po citronu)

- různé druhy nízkých kobercových mateřídoušek výška 3cm – bílá, růžová, tmavě růžová, pomerančová, citrónová

 

Sběr:

Listy se odtrhávají v létě, nejlépe v poledne za suchého počasí (nejaromatičtější jsou v době počátku květu rostliny); kdykoliv se sklízí celá nedřevnatá nať. Sušit lze rozprostřené na papíře v tenké vrstvě nebo celá nať zavěšená ve svazečcích. Je možnost i zamrazit v tvořítkách na led. 

 

Léčivé účinky:

Tymiány a mateřídoušky obsahují silice, třísloviny, organické kyseliny, hořčiny, saponiny, flavonoidy. Nejsilnější léčivé účinky má planá, přírodní mateřídouška.

Formou čaje  podporuje zažívání, uvolňuje hlen, omezuje nadýmání, mírní průjmy, podněcuje tvorbu bílých krvinek pro ochranu před infekcí, snižuje nespavost.

 

Jako koření se používá opatrně (čerstvá rostlina je velmi aromatická); lístky rostliny se sdrhnou a rozemnou v prstech; je téměř univerzálním kořením (do nádivek, sekaného masa a pikantních pokrmů, masových vývarů, polévek, omáček; do hrachových a fazolových pokrmů; při uzení masa; k zvěřině, drůbeži, rybám, měkkýšům; na pizzu; do sýrů a bylinkových másel, k zelenině a salátům; k ovocným salátům, k ochucení medu a do džemů)