jedlý i okrasný zároveň

  zeleninová polykultura

lesní jahody pod ořešákem


 divoké rajče

Black Futsu - dýně


poslední plody muchovníku olšolistého "Martin"

 

„… procházet se krásnou zahradou, kochat se pohledem, současně si pochutnávat na nejrůznějším dozrávajícím ovoci a v poledne si uvařit oběd z čerstvě natrhané zeleniny…“

 

Původně jsem zakládala svoji přírodní zahradu bez ohledu na „jedlost“ rostlin, ale postupně, především s narozením dětí, se pěstování jedlých bylin, keřů a stromů stalo prioritou.

 

Tady je několik netradičních přístupů, jak pěstovat zeleninu, byliny, plodící keře a stromy v každé zahrádce:

 

Zeleninové záhonky trochu jinak

Místo klasických zeleninových záhonů, lze pěstovat některé druhy zeleniny mezi ještě nevzrostlými keři nebo využít tzv. sluneční pasti a vytvořit záhony ve tvaru klíčové dírky.  Když nemáte na zahradu moc času, lze vybrat jen pár nenáročných druhů zeleniny, zaměřit se na vytrvalé zeleniny a naučit se využívat k obohacení jídelníčku rostliny plané, které mají větší množství minerálů a vitamínů a rostou si sami. Pár příkladů nenáročných rostlinek:

 

Jednoletá zelenina vypadající velmi dekorativně

-          dýně hokkaido (ráda šplhá po stromě nebo keři)

-          ačokča (taktéž ráda šplhá po stromech)

-          divoké rajče

-          tyčkové fazole

-          cukety

 

Jedlé plané rostliny a trvalky (použitelné i jako podsadba keřů a stromů)

-          merlík všedobr – používá se stejně jako špenát

-          máty – je spoustu zajímavých příjemně vonících druhů - jahodová, pomerančová, mochito (pozor, velmi se rozrůstá)

-          čechřice vonná – mladé listy do kompotů a salátů, nezralá semínka taktéž – chutná a voní po lékořici

-          meduňka – z čerstvých i sušených listů je vynikající čaj

-          různé vytrvalé cibule a pažitky – sklízí se nať (čínská pažitka, poschoďová cibule, zimní cibule…)

-          medvědí česnek – listy do salátů, pomazánek, ke chlebu (velmi se rozrůstá)

-          lesní jahody – aromatické plody, čerstvé i sušené listy na čaj (rozrůstá se)

-          rebarbora – řapíky se sklízí do poloviny června - na koláče

-          denivka – jedlé květy a poupata

-          kostival – mladé listy tepelně zpracované, přitahuje užitečný hmyz, na zálivku

-          ptačinec žabinec – výborný do salátů, pomazánek, pečeného chleba

 

Jedlý živý plot

Místo klasického živého plotu (většinou stříhaného a tvořeného jedním druhem keřů) máme spoustu zajímavějších možností. Záleží na konkrétních podmínkách zahrady - velikosti, oslunění, vlhkosti a kvalitě půdy. Pokud máte na zahradě málo místa, lze udělat plot pouze z pnoucích rostlin. V případě větší zahrady můžete vytvořit širší plot z plodících keřů a menších stromů s podsadbou jedlých bylin. V živém plotě se dobře uplatní například tyto keře:

 

  • Muchovníky (Amelanchier) – muchovníkový sad a prodej sazenic www.bormato.cz
  • Rakytníky  (Hippophae rhamnoides) -  velký výběr www.rakytnik.com
  • Hlošiny (Elaeagnus)
  • Temnoplodec černý (Aronie melanocarpa)
  • Kdoulovec (Chaenomeles)
  • Dříny (Corpus)
  • Zimolez kamčatský (Lonicera kamtschatica)
  • Lísky (Corylus)
  • Moruše (Morus)
  • Mišpule (Mespilus)
  • Hlohy (Crataegus)
  • Černý bez (Sambucus nigra)
  • Rybízy (Ribes)
  • Angrešty (Ribes)
  • Josta (Ribes nidigrolaria)

 

Ostatní se dá zakoupit například (www.stareodrudy.org)

 

Jedlé liány

Pro většinu vytrvalých pnoucích rostlin platí, že kořeny by měli být zastíněné a zbytek rostliny jde za sluníčkem. Liány jsou různě vzrůstné (2-15 m), tomu by měla odpovídat i případná konstrukce. Z plodících popínavek si můžeme vybrat (vždy s ohledem na stanoviště):

 

  • Minikiwi arguta (Actinidia arguta) – až 7 m, velmi chutné plody
  • Minikiwi kolomikta (Actinidia kolomikta) – až 5 m, velmi chutné plody
  • Klanopraška čínská (Schisandra chinensis) – 6 m, povzbuzující účinky, krásně voní, jedlé listy i plody
  • Ostružiníky (Rubus) – až 3 m, divoké bývají chutnější
  • Groundnut (Apios Americana) – až 3 m, dodává půdě dusík, jedlé hlízy, vonné květy
  • Akebie Pětičetná (Akebia quinata) – až 10 m, jedlé plody (aby plodila, musí být dvě různé rostliny), vonné květy.
  • Réva vinná (Vitis vinifera) – až 20 m, existují i rezistentní odrůdy
  • Mučenka pletní (Passiflora incarnata) – až 5 m, jedlé plody (aby plodila musí být dvě různé rostliny), krásné květy, podzemní část přezimuje (na zimu dobré zahrnout hlínou a zamulčovat) 
  • Fazol pnoucí (jednoletka) – až 2,5 m, kvete, některých odrůdy vhodnější na zelené lusky jiné na semeno, půdu obohacuje dusíkem
  • Pro zpestření lze doplnit pnoucími růžemi (Rosa), plaménky (Clematis) nebo pnoucími zimolezy (Lonifera).

 

Jedlý prales

Je tvořen jednotlivými „patry“:

1. patro – cibuloviny, trvalky, zelenina

2. patro – nižší keře (temnoplodec, kdoulovec, rybíz, angrešt…)

3. patro – vyšší keře (rakytník, hlošina, černý bez…)

4. patro – nižší stromy (meruňka, mišpule, líska…)

5. patro – vyšší stromy (třešeň, moruše, jedlý kaštanovník, ořešák…)

6. patro – liány

 

Cílem je vytvořit vhodné kombinace výše zmíněných keřů a rostlin a ovocných stromů, ořešáků, , buků apod. Vhodné je sázet různé kultivary keřů a odrůdy stromů, jejichž ovoce dozrává postupně za sebou, aby vždy bylo co utrhnout.

 

V jedlé přírodní zahradě je celý rok co sklízet a ochutnávat, zároveň vypadá harmonicky a krásně. A co nestačíte sklidit, to za Vás rádi udělají ptáci a hmyz.

 

Těžko popsat, čím vším se vlastní ovoce a zelenina, pěstovaná bez chemie a s láskou, liší od té koupené. Doporučuji vyzkoušet, zvlášť pokud máte malé děti.