Cibule zimní - sečka (Allium fistulosum L.)

Na zahrádkách se pěstuje jako vytrvalá rostlina, je mrazuvzdorná. Původem z Asie. Množíme ji dělením trsů a semenem, roste dobře v běžné zahradní půdě, preferuje slunečné stanoviště.

Použití: Zimní cibuli používáme syrovou do pomazánek, polévek, vývarů, omáček, do salátů, na chléb s máslem. Má jemnou, nasládlou chuť, obsahuje méně silic než cibule.

Ceníme si ji pro rané rašení a pro hodnotnou nať s obsahem až 130mg vitamínu C ve 100g (což je čtyřikrát více než v citrónech), dále obsahuje karoten, vitamíny skupiny B, kyselinu nikotinovou. Z minerálních prvků fosfor, draslík, síru a fluór. V tradiční čínské medicíně zimní cibule posiluje ledviny.


Cibule obecně má příznivý vliv na játra a slinivku břišní. Upravuje  střevní mikroflóru, povzbuzuje k činnosti žlučník, má močopudný účinek, vliv na srdeční činnost, uklidňuje nervy, ovlivňuje příznivě činnost štítné žlázy, působí proti nachlazení, proti hlístům atd.

 

 

  Allium cepa proliferum – cibule „poschoďová“

Vytrvalá, mrazuvzdorná cibulnatá rostlina, dorůstající výšky 50-150cm, v jednom až ve třech patrech. Nahoře na stvolech se tvoří tzv. pacibulky, jež mohou vytvářet další patra. Vhodné stanoviště jsou slunná místa propustnou a vlhkou půdou, bohatě zásobenou živinami. Množí se pacibulkami.

Sklízet se mohou výhonky a nať od února (i za nízkých teplot), pacibulky od května. Použití je stejné jako u cibule kuchyňské, chuť pacibulek je ostřejší, možné je i nakládání do octu.

 

 

 

  Cibule „Čerga“

Semena získaná z Gengelu (netuším, jak se přesně jmenuje) Je vytrvalá, mrazuvzdorná, dorůstá 50-80cm, tvoří velká dekorativní kulovitá květenství VII-VIII, přitahující velké množství užitečného hmyzu. Množí se dělením trsů a semeny (sama se vysemeňuje), roste dobře v běžné zahradní půdě, preferuje slunné stanoviště.

 Sklízí se nať od března po celé léto, která je velmi dobrá není tolik ostrá jako pažitka čínská. Chuťově něco mezi česnekem a cibulí. Použití stejné jako u naťových cibulí a pažitky.