Česnáček lékařský (alliaria petiolata)

Patří do čeledi  brukvovité, je vysoký 20-90 cm a kvete v dubnu až květnu. Sklízet se dá po celý rok, ale nejchutnější je na jaře. Je to  dvouletá bylina. Rostlina vůní připomíná  česnek, rostoucí v lesích, při okrajích cest, dobře roste v zahradě ve stínu pod stromy.

Je jemnější než medvědí česnek - voní a chutná podobně. Používá se k očistné jarní kúře, protože obsahuje značné  množství vitaminu C a provitaminu  A. Za pikantní chuť  vděčí hořčično-olejovým glykosidům,   které brzdí šíření choroboplodných  zárodků a současně vypuzují ze střeva  kvasinky způsobující nepříjemné  nadýmání. Hořčičné oleje navíc povzbuzují  odstranění škodlivin z těla  pomocí ledvin. Nejchutnější je před úplným rozkvětem včetně poupat.

Použití v kuchyni - na chleba s máslem, do salátů, do špenátu,  na výrobu pesta, k jednoduché přípravě octa, semínka se používají stejně jako hořčičná k okořenění jídel a na výrobu „hořčice“.