Černý kořen (Scorzonera hispanica)
 

    Méně pěstovaná zdravá zelenina s výrazným dietetickým účinkem (vysoký obsah inulinu). Vyžaduje humózní, dobře vyhnojené a hluboce zpracované půdy s dostatečnou vlhkostí. Nesnáší čerstvé organické hnojení ani přihnojování dusíkem v průběhu vegetace. Při přehnojení bývají kořeny hořké a dužnina řidší až houbovitá. Vyséváme v březnu až začátkem dubna do řádků 30 - 40cm vzdálených. Po vzejití jednotíme na 10cm. Spolehlivě přezimuje ve volné půdě. Sklízíme od října postupně do jara. Můžeme vysévat i v srpnu pro sklizeň v příštím roce na podzim, pak je ale nutno vylomit květní stvoly, jinak kořen bude slabý.

Na podzim vyryté kořeny můžeme skladovat po celou zimu založené v písku. Sklizeň nutno provádět velice opatrně, protože z každého i nepatrného poranění vytéká mléčná šťáva. Takto poškozené kořeny se musí ihned v kuchyni spotřebovat. Kořen se upravuje jako chřest, mladé listy na jaře lze přidávat do salátů a špenátů.