Čechřice vonná (Myrrhis odorata)

 Myrrhis odorata003 

 

Když nekvete, tak si tuto bylinu můžete splést s nějakou kapradinou, ale zblízka ucítíte výraznou anýzovou vůni. Čechřice je vytrvalá a pěstuje se snadno, roste téměř všude, ve stínu i na výsluní, je až 150cm vysoká, když je půda živná a přiměřeně vlhká. Množíme ji dělením trsů a semenem, které neochotně klíčí a musí se stratifikovat nebo vysívat čerstvě sklizená hned na podzim. Na vhodném stanovišti se sama vysemeňuje. Hmyz ji vyhledává jako zdroj nektaru. Může být náhradou za anýz, fenykl nebo lékořici.

Použití:

Semena se konzumují nejčastěji čerstvé ještě nezralé. Čerstvými listy lze zjemňovat saláty, polévky, nebo omáčky, většinou stačí kousek listu. Vhodné jsou také do kompotů (např. reveňový). Lodyha se hodí ke kandování. Také kořeny lze dobývat na podzim a zpracovat jako zeleninu. Čechřice se používá především ve Skandinávii, dobře snáší zimu. Má i léčivé účinky, podporuje trávicí systém a působí  mírně projímavě. Zmírňuje kašel a posiluje při anemii.