Ačokča – paprikookurka, Achocha, Korila

 

Jednoletou rostlinu lze pěstovat všude tam, kde se daří melounům, okurkám a tykvím. Jde o liánu, která potřebuje pro svůj růst dostatečně vysokou oporu a dost místa, bohatě se větví a dorůstá až 8m, lze zaštipovat při 2m výšky pro podpoření většího výnosu.

Semena předpěstováváme podobně jako např. dýně, vyséváme po jednom v druhé polovině dubna do kelímků a po15. květnu je přesadíme na zahradu. 

Lze je vysévat koncem dubna přímo na záhon. Pozor rostliny jsou velmi citlivé na přízemní mrazíky. Na jeden běžný metr vysadíme 1 až 2 rostliny,  čtyři rostliny pokryjí spotřebu této zeleniny pro čtyřčlennou rodinu.
Rostliny mají úžasnou schopnost se přichycovat úpony, místo opory lze vysadit i poblíž stromu, vyšplhaní až do koruny. Ze začátku pozor na slimáky.

Plody sklízíme od konce července až do prvních mrazíků, nejvíce plodí v září. Plody jsou pro konzumaci vhodné ve velikosti 3 až 8 cm, dokud jsou semena bílá a měkká. Jakmile začnou tmavět a tvrdnout, slupka už je příliš tuhá.

Použití:                                                                                                                                  Plody obsahují důležité hořčiny, beta karoten, vitaminy C, B1 a B2. Konzumace malých čerstvých plodů napomáhá metabolismu cukrů a zlepšuje psychickou pohodu. Mladé plody se dají jíst syrové i se semeny do vel. 4cm, zatímco ze starších plodů do 8 cm je už musíte odstranit a je lepší je tepelně upravit, protože jsou tužší. Ačokču je možné plnit mletým masem, dusit, zapékat, přidávat do salátů a polévek, sterilovat (jako okurky) i sušit. Z listů se dá připravit chutný špenát.

Sterilovaný základ na lečo z ačokčou: Na drobno pokrájenou ačokču mírně posolíme, necháme asi hodinu odležet (aby pustila šťávu), přidáme nadrobno nakrájená oloupaná rajčata a směs napěchujeme "nasucho" do sklenek. Sterilizujeme 30 minut při teplotě 90°C.

Špenát z listů ačokči: Mladé listy spaříme vařící vodou a nahrubo nasekáme. Orestujeme cibuli a česnek, přidáme nasekané spařené listy ačokči, ochutíme solí, podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme 10 až 15 minut.

Sušená ačokča: Plody nakrájené na drobné kousky a sušíme při teplotě do 40°C. Schnou rychle a bez jakýchkoliv potíží. Před vařením na 1/2 hodiny namočíme do studené vody.